Venujte 2 % z dane

16.03.2014 10:08

Blíži sa termín podávania daňových priznaní a preto sa na Vás obraciame s prosbou o venovanie 2 % z Vašej dane Telovýchovnej jednote Elán, ktorá organizuje jeden z najstarších triatlonov na Slovensku - Roháčsky triatlon.
Tento rok sa uskutoční už jeho 25. ročník.
Už niekoľko rokov máme možnosť rozhodnúť, kam pôjdu naše 2 % dane. 
Venovať 2 % nie je pre Vás žiadny dodatočný výdavok, je to suma, ktorá by inak ostala štátnemu rozpočtu.
Ak ste sa ešte nerozhodli komu tieto peniaze venujete 
a chcete podporiť podujatie Roháčsky triatlon, postupujte prosím podľa nasledujúcich inštrukcií.
 

Ak ste zamestnanec:

1. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám urobil ročné zúčtovanie (zamestnávateľ robí ročné zúčtovanie osobám, ktoré si nepodávajú daňové priznanie sami).
2. Požiadajte zamestnávateľa, aby Vám vystavil tlačivo „Potvrdenie o zaplatení dane“ (ak Váš zamestnávateľ nemá vlastné, prikladáme ho na stránke).
3. Z tohto „Potvrdenia“ si viete zistiť dátum zaplatenia dane a vypočítať dve percentá z Vašej zaplatenej dane - to je maximálna suma, ktorú môžete v prospech prijímateľa poukázať. Táto suma však musí byť minimálne 3,32 eur.  
4. Vyplňte „Vyhlásenie o poukázaní sumy zodpovedajúcej 2 percentám zaplatenej dane“, ktoré prikladám v prílohe mailu. Prečítajte si, prosím,aj Poučenie k vyhláseniu, ktoré tiež prikladám.
5. Údaje o Vami vybratom prijímateľovi sa nachádzajú vo Vyhlásení. Priložené vyhlásenie je predvyplnené s údajmi našej organizácie. Prosím, doplňte sumu, ktorú mu chcete poukázať (2 % zo sumy v Potvrdení o zaplatení dane od Vášho zamestnávateľa).
6. Obe tlačivá, teda Vyhlásenie spolu s Potvrdením, doručte do 30.04. 2014 na daňový úrad podľa Vášho bydliska.
7. Daňové úrady majú 90 dní od splnenia podmienok na to, aby previedli Vaše 2 % v prospech Vami vybraného prijímateľa.
 

Ak ste fyzická osoba, ktorá si sama podáva daňové priznanie:

1. Vypočítajte si Vaše 2 percentá z dane z príjmov fyzickej osoby - musí byť splnená podmienka minimálne 3,32 eur pre prijímateľa.
2. V daňovom priznaní pre fyzické osoby sú už uvedené kolónky na poukázanie 2 percent z dane v prospech jedného prijímateľa. Údaje o Telovýchovnej jednote Elán, ktorá organizuje Roháčsky triatlon, nájdete v priloženom letáku (príloha mailu).
3. Riadne vyplnené daňové priznanie doručte v lehote, ktorú máte na podanie daňového priznania (do 31.3.), na Váš daňový úrad (podľa Vášho bydliska) a v tomto termíne aj zaplaťte daň z príjmov.
Daňový úrad po kontrole údajov a splnení všetkých podmienok má zákonnú lehotu 90 dní na to, aby previedol sumu, ktorú ste poukázali, v prospech Vami vybraného prijímateľa.
Čísla účtov prijímateľa nepotrebujete, ani ich nikde neuvádzate, nakoľko peniaze na účty prijímateľov prevádzajú daňové úrady, nie Vy. Vy platíte celú daň daňovému úradu.
 
Osoby, ktoré podávajú daňové priznanie sami, nepodávajú daňovému úradu na poukázanie 2 % žiadne iné tlačivá okrem daňového priznania (ani Vyhlásenie, ani Potvrdenie ako v prípade zamestnancov, ktorým robí ročné zúčtovanie zamestnávateľ).
 
Ďakujeme za prečítanie a dúfame, že Vás komplikovaný postup neodradí od toho, 
aby ste 2 % dane podporili rozvoj športu a Roháčskeho triatlonu.
 

Potvrdenie_o_zaplateni_dane_z_prijmov.doc (46080)

Poucenie_Vyhlasenie2014.pdf (138439)

Vyhlasenie2014_rtf.rtf (104603)